cynamon to jedna z moich ulubionych przypraw. słoiczka z nim nie chowam już nawet do szafki, stoi w pogotowu na blacie przez cały czas. świat bez cynamonu na pewno nie byłby taki sam ;) ciastka z tego przepisu są bardzo kruche, (odrobinę) zdrowsze - bo z mąki razowej i mało słodkie. dla czekoladoholików polecam spód ciastek posmarować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą ;)
składniki:
125g masła
120g cukru
250g mąki razowej (użyłam bezglutenowej)
1 jajko
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki mleka
masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, a następnie mleko. mąkę wymieszać z cynamonem i dodać do mieszaniny. miksować dopóki mikserowi starczy sił, później przejść w "tryb ręczny" ;) zagniatamy ciasto, owijamy folią i wrzucamy na min 30 minut do lodówki.
ciasto wyjąć i:
1) rozwałkować, a następnie wycinać dowolne kształty szklanką lub foremkami.
2) odrywać małe kawałki ciasta, w rekach formować kulki i odkładać na blachę. każdą kulkę spłaszczyć widelcem.
ciastka nie rosną, także na blachę kładziemy ile tylko pomieścimy.
jeśli macie stempelki do ciastek, polecam zanurzyć je w mące przed każdym "stemplowaniem" aby ciastka nie przyklejały się do stempli.
piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut.
No comments:
Post a Comment