na co dzień nie jestem fanką takich pełnych słodkości tortów o ile nie spodziewam się odwiedzin. dlaczego? bo wtedy "muszę" zjeść go sama czemu towarzyszy radość i szczęście, a po godzinie wyrzuty sumienia :)
słodko-słone ciacho dyniowe
skladniki:
ciasto:
350g mąki
1 1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
160g masła
200g cukru
szkl puree z dyni
3 jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/4 szkl oleju
2/3 szkl mleka
350g mąki
1 1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
160g masła
200g cukru
szkl puree z dyni
3 jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/4 szkl oleju
2/3 szkl mleka
krem:
340g sera (mascarpone lub philadelphia)
100g masła
3 łyżki miodu lub syropu klonowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
1-1.5 szkl cukru pudru
340g sera (mascarpone lub philadelphia)
100g masła
3 łyżki miodu lub syropu klonowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
1-1.5 szkl cukru pudru
w misce wymieszać mąkę, sodę oraz sól. w oddzielnej misce ubić mikserem masło z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku wciąż miksując. dodać dynię, ekstrakt oraz olej. na końcu dosypywać powoli mąkę, na zmianę z mlekiem aż do połączenia składników.
nagrzać piekarnik do 160 stopni. blachę wyłożyć papierem, wyłożyć do niej 1/3 ciasta i włożyć do piekarnika na 30-35 minut. pieczemy 3 oddzielne blaty, także czynność należy powtórzyć jeszcze dwa razy. po wyjęciu każdego blatu z piekarnika wkładamy go na 30 minut do zamrażarki. (ma to na celu zatrzymanie procesu pieczenia, a tym samym zatrzymanie parowania całej wilgoci z ciasta)
aby przygotować krem miksujemy krótko serek z masłem, następnie dorzucamy ekstrakt, miód oraz cynamon. dalej miksując powoli dosypujemy cukru pudru do otrzymania dosyć gęstej masy.
dalej sprawa chyba nie jest trudna. każdy blat przekładamy kremem i wrzucamy nasze dzieło do lodówki na godzinkę.
(dodanie do kremu sera philadelphia zamiast mascarpone sprawia, że krem zyskuje smak słonego karmelu (który uwielbiam :) )
No comments:
Post a Comment