Wednesday 27 January 2016
owocowe muffiny z marchewą
super szybkie. super wilgotne. super owocowe. i prawdopodobnie zdrowe? polecają się do herbaty na długie zimowe wieczory ;)
składniki:
1 duży dojrzały banan
1 jabłko starte
1/4 szklanki miodu lub syropu klonowego
3 średniej wielkości starte marchewy
1/4 szklanki oleju lub oliwy
1 jajo
pół szklanki cukru
pół szklanki mleka
szczypta soli
1 łyżeczki sody
pół szklanki zmielonych migdałów (można pominąć i zamienić na mąkę)
1.5 szklanki mąki
pół łyżeczki cynamonu
w misce rozgnieść banana i wymieszać go niedbale z jajem. dodać wszystkie składniki i wymieszać mikserem lub ręcznie.
piekarnik nagrzać do 180 stopni. ciasto wylać do foremek na muffiny i piec przez około 25 minut. sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką (czy po wbiciu w babeczkę wyjdzie czysta).
smacznego!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment